Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Mięso w cenie

pożywiające się bydło
123RF Zdjęcie Seryjne

Hodowcy z Opolszczyzny wciąż zwiększają pogłowie. Dochodzą też nowi, zwłaszcza ci, którzy zrezygnowali z produkcji mleka.

Od kilku lat wzrasta zainteresowanie hodowlą bydła mięsnego Dla tych, którzy mają nadwyżkę niezagospodarowanych łąk to atrakcyjny rodzaj gospodarowania.

Opłacalność hodowli nie jest zbyt duża, ale nie ma problemu ze zbytem. Rolnicy otrzymują też unijne dopłaty do hodowli.

Jak mówi Aleksandra Magiera z ARiMR w Opolu, płatność otrzymują do minimalnie 3 sztuk, a maksymalnie do 20 sztuk bydła. W Polsce około 1000 hodowców trzyma 30 tys. opasów, głównie francuskiej rasy limousine.

Źródło: Agrobiznes TVP