Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Skok wzwyż

elementy drobiowe
123RF Zdjęcie Seryjne

Wyższe ceny to efekt braku żywca. Lukę w dostawach spowodowała z jednej strony mniejsza obsada w kurnikach, z drugiej grypa ptaków. Ceny większości elementów wzrosły w ciągu tygodnia nawet o 60-70 gr.

 

Ceny kurczaków w zł/kg:

tuszki 4,70-5,00

ćwiartki 3,20-3,60

skrzydełka 3,50-4,40

filety 10,80-11,20

 

Na rynku indyków kontrakty eksportowe są realizowane, ale tu również brakuje surowca, a ceny rosną i to niemało. Filety w ciągu tygodnia zdrożały aż o 1 zł, uda o kilkadziesiąt groszy. Filety kosztują teraz od 15,00 do 16,50 zł, a uda od 9,00 do 10,50 zł.

Źródło: Agrobiznes TVP