Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Góra mięsa, góra problemów

czerwone mięso
123RF Zdjęcie Seryjne

Duża produkcja, mała sprzedaż. Ceny spadają z dnia na dzień, ale chętnych do zakupu nie przybywa. Nawet najlepsze gatunki mięsa staniały – i to bardzo wyraźnie.

 

Ceny wieprzowiny:

schab   11,80 zł/kg

karkówka   8,50 zł/kg

szynka   8,50 zł/kg

łopatka   7,20 zł/kg

 

Zdarzają się jeszcze atrakcyjniejsze oferty. Krajowe propozycje to jedno, import to drugie. Niższe stawki dobrej jakości mięsa sprowadzanego z zachodu wymuszają obniżki na naszych producentach. A że mimo to towar i tak trudno sprzedać, w chłodniach robi się coraz tłoczniej. Jak na razie nic nie wskazuje, aby ten trend miał się odwrócić. Wczoraj Niemcy obniżyli ceny tusz wieprzowych o kolejne 0,05 EUR. Teraz stawka wynosi 1,25 EUR/kg. To nie pozostaje bez wpływu na cały europejski rynek wieprzowy. Także na nasz.

Źródło: Agrobiznes TVP