Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

FAO – spadek cen żywności

sklep mięsny
123RF Zdjęcie Seryjne

Indeks informujący o miesięcznych zmianach cen dla produktów takich jak zboża, oleje, nabiał, cukier oraz mięso w lipcu tego roku był na średnim poziomie 164,6 pkt w porównaniu do 165,1 pkt (1,7 pkt – 1% mniej niż w czerwcu 2015). Dla porównania: w lipcu 2014 r. indeks był na poz. 204,3 pkt. Zatem można mówić o tendencji spadkowej. W skali miesięcznej odnotowano spadek cen olejów i nabiału oraz wzrost cen zbóż. Ceny mięsa utrzymały się na tym samym poziomie.

W lipcu br. indeks cen zbóż FAO wyniósł 166,5 pkt w porównaniu do 163,2 pkt w czerwcu 2015. Zatem indeks był wyższy o 3,3 pkt (2%) wobec 185,2 pkt w lipcu rok wcześniej (-10%). Niekorzystne warunki pogodowe w Ameryce Północnej i w Europie wpłynęły na umocnienie cen pszenicy oraz zbóż paszowych w pierwszych dwóch tygodniach lipca 2015 r. (ceny te zmieniały się w drugiej połowie miesiąca). Ponadto silna konkurencja eksporterów przy niskim popycie na rynkach międzynarodowych wpłynęły na spadek cen ryżu.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA za: FAO