Źródło: 123RF Zdjęcie Seryjne

Wieprzowina

wieprzowina w chłodni
123RF Zdjęcie Seryjne

Producenci dwoją się i troją, żeby zapewnić sobie zbyt i tam, gdzie jeszcze mogą to zrobić, tną ceny. Podczas, gdy Niemcy i Duńczycy po raz kolejny obniżyli stawki, a giełdowe notowania są sztucznie utrzymywane na niskim poziomie, krajowi przetwórcy uznali, że nie ma na co czekać i przebili zachodnie oferty.

 

PÓŁTUSZE KL. E

ceny transakcyjne zł/kg

kraj    5,60

import  6,00

 

Podobne cięcia cen zauważyć można w sprzedaży elementów.

 

WIEPRZOWINA Z KOŚCIĽ

ceny transakcyjne zł/kg

boczek   4,80

łopatka  5,40

szynka   6,20

karkówka 7,40

schab    9,80

 

Ale taniej już się nie da. A jak przyciągąć uwagę potencjalnych klientów? Jeśli nie można żonglować ceną, to trzeba być konkurencyjnym na innych polach. Dlatego coraz więcej zakładów stawia nie tylko na jakość samego surowca, ale także na tradycyjny smak i dawne receptury wytwarzanych wędlin czy mięs.

Źródło: Agrobiznes TVP