Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku wieprzowiny

Sytuacja na rynku wieprzowiny

magazyn z elementami wieprzowiny
123RF Zdjęcie Seryjne

Wbrew wszystkiemu producenci wieprzowiny pozytywnych zmian upatrują w skutkach embarga na mięso i w skłonności konsumentów do kupowania tego, co najtańsze. Bo mimo zmieniającej się z każdym rokiem świadomości żywieniowej, dla przeciętnego Kowalskiego, cena nadal jest najważniejszym kryterium wyboru. A to może mieć niebagatelne znaczenie przy założeniu, że wieprzowina nadal pozostanie tania, a w dotychczasowym tempie drożał będzie drób. Producenci czerwonego mięsa liczą, że dzięki temu zyskają na tyle dużą liczbę klientów, by przynajmniej częściowo rozładować góry zmagazynowanego surowca.

 

WIEPRZOWINA Z KOŚCIĽ

ceny transakcyjne zł/kg

łopatka   5,40 - 6,30

karkówka  7,60 - 8,00

szynka    6,80 - 9,00

boczek    5,30 - 9,60

schab    10,20 - 12,50

 

Ale taka polityka życzeniowa może się nie sprawdzić z kilku powodów. Pierwszy to ostatnie raporty Komisji Europejskiej. Bruksela szacuje, że wprawdzie produkcja wieprzowiny w Unii wzrośnie o ponad półtora procent, ale konsumpcja spadnie. Drugi bardzo ważny powód to coraz silniejsze obawy konsumentów o jakość wieprzowego mięsa. Bo żadne, nawet najlepsze kampanie reklamowe, nie pozwolą szybko zapomnieć np. o aferach ze starym mięsem w roli głównej, czy o afrykańskim pomorze świń, którego kolejne w tym tygodniu przypadki, potwierdził Główny Lekarz Weterynarii.

Źródło: Agrobiznes TVP

Powrót do aktualności