Ceny zbóż, notowania, aktualności

Spada produkcja bydła w UE

Spada produkcja bydła w UE

Produkcja w „starych" krajach UE obniżyła się o 0,2 proc., natomiast w UE-10 (kraje przyjęte do Unii w 2004 roku) zmniejszyła się o 2 proc. W krajach UE-2 (Bułgaria i Rumunia przyjęte do UE w 2007 roku) produkcja tych zwierząt spadła o 0,9 proc.

W omawianym okresie więcej bydła wyprodukowali m.in. Bułgarzy (+9,1 proc.), Brytyjczycy (+5,3 proc.), Belgowie (+3,6 proc.), Duńczycy (+3,5 proc.), Portugalczycy (+2,9 proc.), Francuzi (+2,8 proc.), Finowie (+2,4 proc.), oraz Grecy (+1,9 proc.).

Największą dynamikę spadku produkcji zanotowano na Malcie (-25,8 proc.), na Słowacji (-15,5 proc.), w Estonii (-14,9 proc.), w Luksemburgu (- 7,3 proc.), w Austrii (-6,0 proc.), we Włoszech (-5,7 proc.), na Węgrzech (-4,5 proc.), na Litwie (-4,2 proc.), w Irlandii (-3,8 proc.), na Cyprze (-3,1 proc.), w Rumunii (-2,6 proc.), w Czechach (-2,2 proc.) oraz na Łotwie i w Niemczech (po 2,0 proc.).

Źródło: Portal Spożywczy za: FAMMU/FAPA (na podstawie Komisji Europejskiej)

Powrót do aktualności