IERiGŻ: W I półroczu ceny żywności wzrosną o 4-5 proc. rdr

„W ujęciu rocznym dynamika na pewno będzie niższa niż w styczniu zeszłego roku oraz niż w grudniu 2011 r., a więc poniżej 4,7 proc. Wchodzimy już na wysoką bazę zeszłoroczną, więc w ujęciu rdr ten wzrost będzie niższy” – oceniła Krystyna Świetlik. Dodała też, że w okresie styczeń-czerwiec ceny żywności wzrosną o 4-5 proc.

„Takiej dynamiki, na poziomie 4-5 proc., należy się spodziewać. Skumuluje się wiele czynników, które będą nam podbijać ceny – wzrost cen gazu, ostra zima wpływająca na ceny owoców i warzyw, drożejące mięso czy wreszcie zmiany kursu euro-złotego” – powiedziała.

„W II połowie roku można oczekiwać pewnego spowolnienia wzrostu cen. Myślę, że cały rok, a więc okres od grudnia do grudnia, zamkniemy wzrostem cen na poziomie 3-4 proc.” – dodała.

Dane o inflacji w styczniu GUS opublikuje w środę 15 lutego.

Źródło: Portal Spożywczy za: PAP