Pekin nie przyjmuje wieprzowiny z Ameryki Północnej
Pomimo niedoboru mięsa na rynku Chińskim, który przyczynił się do największego od 10 lat wzrostu inflacji, Pekin nie przyjął transportu wieprzowiny pochodzącej z U.S.A. i Kanady z uwagi na zawarte w niej niedozwolone dodatki.
8,37 ton mrożonych nerek wieprzowych i 24 tony mrożonego podgardla wieprzowego zostały zwrócone eksporterowi po wykryciu pozostałości raktopaminy. Nie przyjęcie transportu mięsa wydaję się być odpowiedzią Pekinu na odrzucenie przez U.S.A. w ciągu kilku ostatnich miesięcy niektórych dóbr i produktów z uwagi na ich jakość i standard.
Jednakże, Chiny tłumacza swoją decyzję wprowadzeniem w 2002 roku zakazem stosowania dodatków do pasz i wody przy skarmianiu zwierząt.
Raktopamina jest stymulatorem zawierającym adrenalinę stosowanym w celu poprawy jakości wieprzowiny (mięso ma mniejszą zawartość tłuszczu). Strona Chińska tłumaczy dodatkowo, iż Unia Europejska wprowadziła podobny zakaz w 1996 roku.
Wysyłka była znikoma biorąc pod uwagę fakt, iż miejscowi rolnicy są w stanie wyprodukować rocznie 500 – 600 mln świń. Miła ona natomiast duże znaczenie polityczne w trakcie trwania poważanego kryzysu na rynku.
W sierpniu inflacja w Chinach osiągnęła poziom 6,5 proc. głównie jako konsekwencja wzrostu cen mięsa o blisko 50 proc. w skali roku spowodowanego spadkiem pogłowia trzody.
Skok inflacji jest bardzo niepokojący dla Pekinu głównie z powodu nieproporcjonalnego wpływu na niskie zarobki i co się z tym wiąże, potencjalnego zagrożenia depozytów bankowych.
Chiński Bank Centralny (Peoples Bank of China) zdecydował się na podniesienie kosztów zawierania kredytów po raz piąty w tym roku. Krok ten był konsekwencją działań zmierzających do odwrócenia negatywnego wpływu stóp procentowych. Roczna stopa kredytu wynosi obecnie 3,87 proc., zdecydowanie poniżej poziomu inflacji notowanej w sierpniu 2007 roku jednakże jest zbliżona do średniego poziomu inflacji w okresie ostatnich ośmiu miesięcy.
Zdaniem agencji Xinhua, chińscy oficjele przewidują, iż niedobór wieprzowiny na rynku utrzyma się również w 2008 roku natomiast ceny zaczną sukcesywnie spadać. W porównaniu z sierpniem bieżącego roku ceny notowane na początku września obniżyły się o 11,3 proc.
W porównaniu z rokiem ubiegłym, na początku września 2007 roku pogłowie świń gotowych do uboju wzrosło o 9,9 proc.
Przypadki tzw. "choroby niebieskiego ucha", która zabiła miliony świń w Chinach były głównym czynnikiem prowadzącym do niedoboru mięsa.
8,37 ton mrożonych nerek wieprzowych i 24 tony mrożonego podgardla wieprzowego zostały zwrócone eksporterowi po wykryciu pozostałości raktopaminy. Nie przyjęcie transportu mięsa wydaję się być odpowiedzią Pekinu na odrzucenie przez U.S.A. w ciągu kilku ostatnich miesięcy niektórych dóbr i produktów z uwagi na ich jakość i standard.
Jednakże, Chiny tłumacza swoją decyzję wprowadzeniem w 2002 roku zakazem stosowania dodatków do pasz i wody przy skarmianiu zwierząt.
Raktopamina jest stymulatorem zawierającym adrenalinę stosowanym w celu poprawy jakości wieprzowiny (mięso ma mniejszą zawartość tłuszczu). Strona Chińska tłumaczy dodatkowo, iż Unia Europejska wprowadziła podobny zakaz w 1996 roku.
Wysyłka była znikoma biorąc pod uwagę fakt, iż miejscowi rolnicy są w stanie wyprodukować rocznie 500 – 600 mln świń. Miła ona natomiast duże znaczenie polityczne w trakcie trwania poważanego kryzysu na rynku.
W sierpniu inflacja w Chinach osiągnęła poziom 6,5 proc. głównie jako konsekwencja wzrostu cen mięsa o blisko 50 proc. w skali roku spowodowanego spadkiem pogłowia trzody.
Skok inflacji jest bardzo niepokojący dla Pekinu głównie z powodu nieproporcjonalnego wpływu na niskie zarobki i co się z tym wiąże, potencjalnego zagrożenia depozytów bankowych.
Chiński Bank Centralny (Peoples Bank of China) zdecydował się na podniesienie kosztów zawierania kredytów po raz piąty w tym roku. Krok ten był konsekwencją działań zmierzających do odwrócenia negatywnego wpływu stóp procentowych. Roczna stopa kredytu wynosi obecnie 3,87 proc., zdecydowanie poniżej poziomu inflacji notowanej w sierpniu 2007 roku jednakże jest zbliżona do średniego poziomu inflacji w okresie ostatnich ośmiu miesięcy.
Zdaniem agencji Xinhua, chińscy oficjele przewidują, iż niedobór wieprzowiny na rynku utrzyma się również w 2008 roku natomiast ceny zaczną sukcesywnie spadać. W porównaniu z sierpniem bieżącego roku ceny notowane na początku września obniżyły się o 11,3 proc.
W porównaniu z rokiem ubiegłym, na początku września 2007 roku pogłowie świń gotowych do uboju wzrosło o 9,9 proc.
Przypadki tzw. "choroby niebieskiego ucha", która zabiła miliony świń w Chinach były głównym czynnikiem prowadzącym do niedoboru mięsa.
Źródło: Polskie Mięso
Powrót do aktualności