Stanął eksport jaj, coraz bardziej opłacalny jest się import

Otwarte po integracji granice to broń obosieczna – mówią drobiarze. Eksport jaj na który bardzo liczyli zupełnie stanął, za to coraz bardziej intratny staje się import. Jajka w krajach dawnej Unii można kupić po 50 eurocentów za kilogram. Przeliczając na sztuki daje to około 13-14 groszy.

Zgodnie z przepisami jajka do przetwórstwa można sprowadzać bez oznaczeń. Jak mówią hodowcy, coraz więcej importowanych jaj trafia do naszych sklepów, ale oznakowanych już jako polskie. Teraz bardziej opłaca się przywozić całe tiry jaj np. z Hiszpanii czy Niemiec i tylko oznakować je, niż samemu produkować.

Takiej konkurencji nikt nie jest w stanie wytrzymać alarmują właściciele kurników. Koszt produkcji w naszych fermach jest przynajmniej o 3-4 grosze wyższy. Średnia cen jaj na krajowym rynku to około 17-18 gr. Opakowanie i transport kosztują około 3 gr. Na targowiskach ceny jaj bardzo zróżnicowane najtaniej już za 20 gr. za sztukę można je kupić na Podlasiu, nawet dwa razy drożej jest w Małopolsce.



Źródło: Agrobiznes, TVP1