Niewielki wzrost cen żywności

Za żywność w pierwszej połowie grudnia płaciliśmy średnio o 0,2 proc. drożej niż w drugiej połowie listopada, a w skali miesiąca wzrost jej cen wyniósł 0,4 proc. Po publikacji tych danych Ministerstwo Finansów obniżyło prognozę inflacji na grudzień z 1,8 do 1,7 proc.

Grudniowy wzrost cen to, jak podał GUS, głównie skutek podrożenia warzyw (o 6,6 proc. w porównaniu z pierwszą połową listopada). W górę poszły w tym czasie również ceny serów (o 0,9 proc.), jaj oraz przetworów młynarskich i makaronowych (po 0,7 proc.), a także olejów i innych tłuszczów (plus 0,4 proc.). Taniały natomiast ryby i owoce (po -0,3 proc.), mięso (-0,5), cukier i wyroby cukiernicze oraz napoje bezalkoholowe (-0,4 proc.). Ceny pozostałych artykułów żywnościowych praktycznie się nie zmieniły, podobnie jak ceny alkoholi i wyrobów tytoniowych.

Źródło: Rzeczpospolita