Na rynku mięsa pojawiły się produkty z importu

Ceny na rynku mięsnym są ustabilizowane. Półtusze wieprzowe w klasie R oferowane są w dalszym ciągu po 4,3 – 4,5 zł za kg. Relatywnie tanie są najlepsze mięsa, jak schab z kością (9,8 – 10,2 zł kg) czy szynka (5,7 zł kg). Duże zapasy hamują podwyżki cen.

Skórki wieprzowe wystawiane są po 50 gr za kg, a głowy po 20 – 45 gr za kg. Szansą dla tego segmentu rynku byłby eksport na wschód, ale od dłuższego czasu jest on na niskim poziomie i nic nie zapowiada tu zmiany.

Na giełdach pojawiło się sporo mięsa z importu. Boczek z Holandii, golonka z Węgier i Anglii, karkówka z Danii, to tylko niektóre z oferowanych tam asortymentów Ich ceny są najczęściej nieco wyższe od odpowiedników krajowych, ale mięsa te cieszą się zainteresowaniem zakładów ze względu na dobrą jakość.

Trudno przewidzieć, jak długo utrzymają się niskie ceny mięsa. Drogie pasze spowodowały, że hodowla tuczników jest obecnie nieopłacalna i rolnicy zaczynają zmniejszać stada.

Źródło: Rzeczpospolita