Podaż mięsa przewyższa popyt

Na rynku mięsnym w dalszym ciągu dużo wieprzowiny. Wzrósł nieco popyt na najlepsze mięsa, jak szynka i łopatka bez kości, zarówno krajowe, jak i z importu. Minimalnie spadły ceny półtusz wieprzowych (do 4,60 do 4,65 zł/kg). Obniżyły się notowania głów wieprzowych. Wzrosły natomiast ceny słoniny tłuszczów drobnych, a także smalcu. Spowodował to zarówno zwiększony eksport tych produktów na wschód, jak i jesienny wzrost zapotrzebowania na tłuszcze na rynku krajowym.

Na przetargu mięsa z rezerw ARR sprzedano w tym tygodniu głównie półtusze mrożone wieprzowe, przeznaczone na eksport. Od dłuższego czasu niewiele zmienia się na rynku wołowiny.

Podaż ćwierci, mięs drobnych i flaków znacznie przewyższa popyt. Zdaniem maklerów sprzedający przyjmują warunki cenowe nabywców. Na cotygodniowych przetargach sprzedaje się niewielkie ilości ćwierci mrożonych z bydła dorosłego na eksport.

Staniały kurczaki, co maklerzy tłumaczą sezonowym wzrostem dostaw żywca drobiowego do ubojni. Doprowadziło to również do zwiększenia podaży fletów z piersi kurczaka i indyka, czyli mięs, które cieszą się stosunkowo największym powodzeniem, a okresowo ich brakowało. Obecnie nie ma problemów z zaopatrzeniem we wszystkie przetwory drobiowe.

Źródło: Rzeczpospolita