Tuczniki – na razie „po staremu”

Na rynku trzody bez większych zmian. Ale europejscy hodowcy trzody liczą na ożywienie handlu. A to za sprawą odmrażania sektora gastronomii, restauracji oraz hoteli a także rozpoczętego sezonu grillowego i rosnącego eksportu do Chin.
Po długim weekendzie krajowe zakłady spokojnie podchodzą do zakupów żywca. Jak przekonują przetwórcy towaru nie brakuje, a zamówienia handlu nie są teraz duże. Stąd w niektórych firmach lekkie korekty. Ale obniżki stawek dotyczą z reguły tylko mniejszych dostaw. Przy dużych partiach można negocjować indywidualnie.
Tuczniki | |
wg wbc zł/kg | |
S | 6,60-7,20 |
E | 6,50-7,10 |
U | 6,30-6,80 |
R | 5,80-6,40 |
źródło: zakłady mięsne |
Źródło: Agrobiznes TVP