Jaki handel wieprzowiną?
Otwarte hotele i restauracje - luzowanie unijnych obostrzeń pomaga odbudowywać handel wieprzowiną. Ale chociaż sytuacja poprawia się z tygodnia na tydzień - to zdaniem związku hodowców - Polpig nadal nie osiągnięto jeszcze pożądanego poziomu.
Chiny stopniowo odbudowują produkcję trzody chlewnej, a to główny kierunek europejskiego eksportu wieprzowiny. Stąd presja cenowa i rosnące trudności w lokowaniu unijnego mięsa w państwie środka. W Niemczech ceny świń pozostały na poziomie 1 euro 57 centów z kilogram. U nas rosnący z uwagi na ograniczoną podaż żywca wieprzowego trend, chwilowo przyhamował. Import z innych europejskich państw spowodował mniejsze zainteresowanie ze strony handlu i automatycznie - korekty cen skupu żywca. Waga tuczników jest wysoka, a rolnicy (jak zwykle przy spadkach) kończą z przetrzymywaniem zwierząt i ruszają do punktów skupu.
Tuczniki | |
wg wbc zł/kg | |
S | 6,60-7,10 |
E | 6,50-7,00 |
U | 6,30-6,60 |
R | 5,80-6,10 |
źródło: zakłady mięsne |
Jak tłumaczą przetwórcy, dopiero teraz nasze stawki zrównały się z niemieckimi.
Źródło: Agrobiznes TVP
Powrót do aktualności