Ceny zbóż, notowania, aktualności

Duże zmiany na rynku drobiu

Duże zmiany na rynku drobiu

Kurczaki drożeją, a indyki tanieją. Na giełdach towarowych duże zmiany zarówno w notowaniach, jak i podaży mięsa. I wkrótce rozpoczynające się wakacje nie są głównym czynnikiem, wpływającym na taką sytuację.

W tym tygodniu ceny tuszek kurczaków zaczęły mocno piąć się w górę. A wszystko z powodu mocno odczuwalnego braku żywca na rynku, spowodowanego głównie likwidacją dużej ilości stad. Restauracje już działają, za chwilę rozpoczynają się wakacje. Ewentualne większe w tym czasie zapotrzebowanie na drób, może tylko zwiększyć problem. Maklerom trudno przewidzieć rozwój sytuacji. Eksport na razie nie jest duży, porównując z okresem sprzed pandemii. Ale to może szybko się poprawić, bo coraz więcej jest pytań o surowiec od odbiorców z Czech, Słowacji, Niemiec i Francji.

Cena tuszek zbliża się go 8 złotych za kilogram. Droższe są też elementy z kurczaków, ale największe podwyżki notują filety.

Kurczaki
średnie ceny transakcyjne zł/kg
tuszki7,80
ćwiartki5,60
skrzydełka 3 cz.6,80
noga z/k6,00
podudzia i udziec6,40
polędwiczki13,00
filety14,20
źródło: BM Agrohandel

Tymczasem na rynku indyków lekka korekta.

Indyki
średnie ceny transakcyjne zł/kg
sznycle19,60
filety18,00
polędwiczki17,60
medaliony12,60
skrzydełka7,00
źródło: BM Agrohandel

Źródło: Agrobiznes TVP

Powrót do aktualności