Ceny zbóż, notowania, aktualności

Drób w cenie

Drób w cenie

Wystarczył tydzień, by ceny drobiu wzrosły o 10 procent, a to zdaniem maklerów nie koniec podwyżek. Sytuacja zmienia się z dnia na dzień. Wzrost stawek dotyczy zarówno kurczaków, jak i indyków.

Jeszcze w ubiegłym tygodniu tuszki kurczaków kosztowały niecałe 6 i pół złotego za kilogram. Dziś w mniejszych ubojniach średnio 7 złotych. A niektóre duże zakłady, próbują już wystawiać cenę 7 złotych 30 groszy. Czy kupcy ja zaakceptują, nie wiadomo.

Kurczaki
średnie ceny transakcyjne zł/kg
ćwiartki5,20
skrzydełka6,20
filety13,40
źródło: BM Agrohandel

Podwyżki spowodowane są głównie odnowieniem kontraktów eksportowych do Unii Europejskiej, gdzie od lat wysyłamy najdroższe elementy - takie jak na przykład filety czy mięsa z udźca i nogi.

Widoczne od kilku tygodni coraz większe zapotrzebowanie na drób, znacznie zmniejszyło zapasy mrożonego mięsa, a to zawsze przekłada się na zmianę stawek w górę. Nie bez znaczenia są też pojawiające się kolejne ogniska ptasiej grypy i likwidacja dużych stad ptaków. Do tego zbliżające się święta Bożego Narodzenia, choć to - zdaniem maklerów - będzie miało najmniejsze odzwierciedlenie w cenach.

Podobnie jak kurczaki, czyli również około 10%, zdrożały także indyki. Kilogram filetów kosztuje już ponad 16,5 złotego.

Indyki
średnie ceny transakcyjne zł/kg
filety16,60
polędwiczki15,80
mięso z udźca13,60
skrzydła7,60
źródło: BM Agrohandel

Źródło: Agrobiznes TVP

Powrót do aktualności