2017 to był dobry rok

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
W przypadku zbóż, wołowiny, czy drobiu umocniliśmy swoją pozycję eksportera. Towary rolno-spożywcze wysyłaliśmy głównie do krajów Unii, ale rośnie także udział w eksporcie rynków poza unijnych. I co ważne, wciąż udaje się nam otwierać kolejne.
Opłacalność produkcji ściśle zależna była też od eksportu. W zeszłym roku ponad 20% wyprodukowanej pszenicy wyjechało za granicę. Więcej, niż konsumujemy w kraju, eksportujemy też wieprzowinę, wołowinę czy drób.
Udział eksportu w produkcji
pszenica 23%
żyto 15%
wieprzowina 40%
wołowina 92%
drób 55%
źródło: Ministerstwo Rolnictwa
Jak przyznaje Minister Rolnictwa, optymizmem napawa fakt, że pogłowie świń w Polsce wzrosło o kilka procent w stosunku do roku 2016.
Na uwagę zasługuje też branża drobiarska, której udało się utrzymać kilkunastoprocentowy wzrost produkcji rok do roku. Dwa i pół miliona ton mięsa drobiowego w 2017 umocniło nas w europejskiej czołówce.
Źródło: Agrobiznes TVP