Dobry czas dla drobiu

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Według ekspertów spożycie mięsa drobiowego ma w tym roku szansę przekroczyć 30 kilogramów na osobę. Dziesięć lat temu były to zaledwie 24 kilogramy.
Już pod koniec października ceny zbytu tuszek przekroczyły 5 złotych i do dzisiaj utrzymują ten poziom. A to z kolei pozwoliło ubojniom na lekkie podwyżki cen skupu żywca - jednak nadal wolny rynek dostaje mniej niż hodowcy dostają w ramach umów kontraktacyjnych.
BROJLERY
ceny skupu netto zł/kg
wolny rynek 3,20-3,40
umowy kontraktacyjne 3,35-3,45
źródło: ZD
Kto ma podpisane umowy z zakładem, może liczyć na średnio 10 groszy więcej. I zdaniem ekspertów, dopóki grypa ptaków nie pojawi się u nas, dobra koniunktura powinna się utrzymać.
Źródło: Agrobiznes TVP