Nieznaczne wzrosły cen drobiu

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Tuszki, które miały zdrożeć kosztują tyle samo co przed tygodniem. W górę idą jedynie ceny skrzydełek, na które rozpoczęła się w handlu giełdowym pełnia sezonu. Poszukiwane są zarówno na grillowe produkty w kraju, jak i na eksport. Nieco droższe są także ćwiartki i filety. Za kilogram tuszek odbiorcy płacą maksymalnie 4,60 zł.
Ceny kurczaków w zł/kg:
tuszki 4,50-4,60
ćwiartki 3,30-3,50
skrzydełka 4,20-5,50
filety 10,80-11,50
Zainteresowaniem nadal cieszą się podroby wykorzystywane do produkcji pasztetów.
Ceny mrożonych podrobów z kurczaków w zł/kg:
wątróbki 2,00-2,20
serca 3,00-3,80
żołądki 2,80-3,20
Większy ruch widać na rynku indyków. Szczególnie dobrze sprzedają się filety, ale ceny stabilne. Kilogram filetów kosztuje od 15,50 zł do 17,00 zł, a ud - maksymalnie 11,00 zł.
Źródło: Agrobiznes TVP