Cenowy pat w rzepaku

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Przeceny na świecie i szybko kurczący się rynek odbiorców - bo wiele zakładów od kilku tygodni powoli wygasza produkcję przed nowym sezonem - sprawiły, że i na krajowym podwórku na stałe zagościły przeceny. Tona ubiegłorocznych nasion z dowozem do zakładów tłuszczowych kosztuje średnio 1740 zł. Maksymalna cena za surowiec w gospodarstwie to 1670 zł, czyli przynajmniej o 20 zł taniej niż w zeszłym tygodniu.
Coraz lepsza kondycja upraw sprawia, że krajowi producenci nie tylko nie mogą liczyć na podbicie stawek, ale muszą pogodzić się z kolejnymi obniżkami. Tona nasion z nowych zbiorów wyceniana jest na średnio 1570 zł. Zdaniem handlowców, wiele firm ma już podpisane kontrakty na dużą część produkcji i raczej nie będzie skłonna do podwyżek - przynajmniej do rozpoczęcia żniw.
Źródło: Agrobiznes TVP