Raport Komisji Europejskiej

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
W 2017 r. zmniejszeniu ulegnie produkcja soi w UE - o 1% do 2,47 milionów ton. Natomiast produkcja lnu zwiększy się o niemal 5% do 129 tysięcy ton. Powierzchnia przeznaczona pod uprawę surowców oleistych w UE wyniesie około 11,808 milionów hektarów w porównaniu do 11,585 milionów hektarów w zeszłym roku. Przewidywany jest wzrost areału dla rzepaku do 6,62 milionów hektarów w porównaniu do 6,493 milionów hektarów w ubiegłym roku. Natomiast w przypadku areału słonecznika spodziewany jest wzrost z 4,179 milionów hektarów w 2016 r. do 4,284 milionów hektarów.
Produkcja roślin wysokobiałkowych ma wynieść 4,82 miliony ton - wzrost o 8,5%. Największy udział stanowi groszek - 2,37 miliony ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Komisji Europejskiej