FAO – wartości indeksu cen żywności oraz zbóż

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Indeks cen olejów roślinnych w lutym'2017 osiągnął wartość 188,7 punktów w porównaniu do 186,3 punktów, czyli o 4,1% mniej niż w styczniu br., oraz wobec 150,3 punktów w analogicznym okresie rok temu. Warto podkreślić, że poziom indeksu wciąż jest o 19% wyższy niż przed rokiem.
Na spadek cen wpłynęły spadkowe tendencje na rynku oleju sojowego i palmowego. Olej palmowy stracił na wartości w związku ze wzrostem podaży w krajach Azji i spadkiem popytu na rynkach międzynarodowych. Natomiast olej sojowy potaniał za sprawą wzrostu prognoz produkcji soi w Brazylii i Argentynie, a także w wyniku znacznej podaży tego gatunku w USA i Argentynie w związku z ograniczeniem popytu ze strony producentów biodiesla.
Indeks cen zbóż w lutym'2017 osiągnął wartość 150,6 punktów w porównaniu do 146,9 punktów, czyli o 2,5% więcej niż prognozowano w styczniu br. Indeks ten był o 1,6% wyższy w porównaniu z lutym 2016 r. (148,2 punkty). W lutym br. wartość indeksu była najwyższa od czerwca ubiegłego roku.
Notowania pszenicy uległy wzrostowi o 3% w związku ze wzmożonym handlem i problemami logistycznymi w amerykańskich portach. Popyt wspierał notowania kukurydzy. Po raz trzeci z rzędu podrożał ryż. Było to spowodowane zmianami kursów walut oraz spodziewanym wzrostem popytu na ryż Basmati.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: FAO