Wielkanocny królik
 |
123RF Zdjęcie Seryjne
|
Jedynym wyjściem jest uzupełnianie dostaw towarem z importu. Króliki do uboju docierają do nas z południowej Europy oraz ze Słowacji. Natomiast mięso do sieci hipermarketów trafia z Hiszpanii i Francji. Popyt na króliki jest duży, a w sprzedaży coraz częściej pojawia się towar nie tylko ze zwykłych hodowli, ale także z ferm o podwyższonym standardzie. Zwierzęta mają tam więcej swobody i lepsze warunki. Za takie króliki w punktach skupu można dostać 30% więcej niż za fermowe. Stąd rosnące zainteresowanie tą formą hodowli.
Przybywa też chętnych do prowadzenia tradycyjnego chowu królików na głębokiej ściółce. Takim mięsem są zainteresowane firmy wytwarzające żywność dla dzieci i niemowląt.
Ceny skupu królików w zł/kg:
fermowe 7-8
ponadstandardowe 10-12
Jednak wiele osób króliki hoduje na własne potrzeby.
Źródło: Agrobiznes TVP