Półtuszy nikt nie ruszy?

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Ceny wieprzowiny z kością w zł/kg:
łopatka 5,50-6,60
szynka 7,50-7,80
karkówka 9,00-9,10
boczek 4,00-9,90
schab 10,50-10,60
Nie najlepiej wygląda rynek półtusz. Kilogram krajowego surowca można kupić poniżej 7,5 zł. Importowane mięso jest o ok. 40 gr droższe, a to niewielka różnica biorą pod uwagę koszty rozbioru. Produkcja świątecznych wyrobów też daleka od oczekiwań przetwórców.
Ceny drobnych elementów wieprzowych w zł/kg:
tłuszcze 1,30-3,10
skórki 1,30-2,30
słonina 1,50-3,40
podgardla 2,80-5,00
serca 2,80-5,00
mięsa drobne 2,50-10,50
Źródło: Agrobiznes TVP