FAO i ceny żywności, zbóż, olejów w kwietniu br.

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
W ubiegłym miesiącu indeks cen olejów roślinnych FAO wynosił 166,4 pkt., w porównaniu do 159,8 pkt. w marcu br. Na wysokość indeksu wpływ wywarł wzrost wartości oleju palmowego w związku z perspektywami pogorszenia jego produkcji w ujęciu globalnym. Za sprawą nie najlepszych perspektyw produkcji soi w Ameryce Południowej w tym sezonie, olej sojowy także zdrożał.
Indeks cen zbóż FAO w zeszłym miesiącu wynosił 149,8 pkt., w porównaniu do 147,6 pkt. w marcu 2016 r., a także wobec 167,2 pkt. w kwietniu ubiegłego roku. Wartość indeksu odzwierciedlała m.in. wzrost wartości kukurydzy. Korzystna aura oraz wysoka prognozowana podaż pszenicy w tym sezonie ograniczała wzrostowe tendencje cen tego gatunku. Natomiast ryż nieco potaniał pod wpływem obniżek cen w Japonii.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: FAO