Ceny zbóż, notowania, aktualności

FAO i ceny żywności, zbóż, olejów w kwietniu br.

FAO i ceny żywności, zbóż, olejów w kwietniu br.

analityk w pracy
123RF Zdjęcie Seryjne

Indeks ten w marcu był na poziomie ok. 151,8 pkt., w porównaniu do 150,6 pkt. w marcu 2015 r. Dla kwietnia indeks zmniejszył się o ok. 1 7 pkt., w porównaniu z kwietniem 2015 r. (168,4 pkt.). Można jednak mówić o drugim z kolei miesiącu wzrostu wartości indeksu. W ciągu miesiąca mięso, oleje i zboża zdrożały, a cukier i artykuły mleczarskie potaniały.

W ubiegłym miesiącu indeks cen olejów roślinnych FAO wynosił 166,4 pkt., w porównaniu do 159,8 pkt. w marcu br. Na wysokość indeksu wpływ wywarł wzrost wartości oleju palmowego w związku z perspektywami pogorszenia jego produkcji w ujęciu globalnym. Za sprawą nie najlepszych perspektyw produkcji soi w Ameryce Południowej w tym sezonie, olej sojowy także zdrożał.

Indeks cen zbóż FAO w zeszłym miesiącu wynosił 149,8 pkt., w porównaniu do 147,6 pkt. w marcu 2016 r., a także wobec 167,2 pkt. w kwietniu ubiegłego roku. Wartość indeksu odzwierciedlała m.in. wzrost wartości kukurydzy. Korzystna aura oraz wysoka prognozowana podaż pszenicy w tym sezonie ograniczała wzrostowe tendencje cen tego gatunku. Natomiast ryż nieco potaniał pod wpływem obniżek cen w Japonii.

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: FAO