Ceny zbóż, notowania, aktualności

Fakty na zimno

Fakty na zimno

maszyna rolnicza na polu
123RF Zdjęcie Seryjne

Jęczmień ozimy jest najbardziej narażony na złe przezimowanie. Jak informuje Alicja Sułek z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, jęczmień charakteryzuje się najniższą mrozoodpornością, dlatego niektóre odmiany tego gatunku zupełnie wypadły.

Północ-południe - tak szacunkowo można podzielić przezimowanie zbóż w kraju. Małe uszkodzenia wystąpiły w południowych rejonach kraju oraz w znacznej części Wielkopolski.

Jednak w innych miejscach uszkodzenia roślin bywają duże. Jak podaje instytut w Puławach, stopień zniszczenia zasiewów zbóż w kraju jest na razie trudny do oceny. Wstępnie to 10%. Chociaż są rejony, gdzie sytuacja wygląda gorzej. W województwie kujawsko-pomorskim szkody w zasiewach pszenicy szacuje się na 50%, gdyż w tym rejonie popularne są odmiany zagraniczne, które są mniej odporne na mróz - dodaje Alicja Sułek. Stan roślin zależy od lokalnych warunków pogodowych, terminu siewów, sposobu uprawy, usytuowania pola, gatunku i odmiany. Szacuje się, że najbardziej ucierpiał jęczmień. Na drugim miejscu pszenica. Z oceną rzepaku trzeba poczekać. Zarówno w centrum, jak i na północy rzepak ma uszkodzone korzenie i szyjki korzeniowe. Jest obawa, że straty będą większe niż w zbożach. Krzysztof Kurus z Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli mówi, że decydująca będzie najbliższa pogoda w czasie, kiedy rośliny wznowią wegetację. Dlatego eksperci radzą, aby wstrzymać się jeszcze z decyzją o przesiewach zbóż. Rolnicy mają nadzieję, że nie powtórzy się smutny scenariusz sprzed 4 lat, kiedy to kilkadziesiąt procent plantacji trzeba było przeorać.

Źródło: Agrobiznes TVP