Wieprzowe statystyki
 |
123RF Zdjęcie Seryjne
|
Od początku grudnia ceny tuczników w punktach skupu faktycznie rosły, ale w tym tygodniu nikt już stawek nie podnosił. Prognozy też są niejasne, bo krótkie ożywienia w handlu mięsem szybko zanikają. Na stałe polepszenie sytuacji producenci przestali liczyć - zwłaszcza, że ilość zamówień się nie zwiększa. Zwiększają się za to zapasy mięsa w magazynach. W styczniu handel prawie zamarł, a luty na razie sytuacji nie poprawił. Dlatego intensywne zabiegi o klienta, kuszenie promocjami i przecenami trwają. Chociaż pole do obniżek już się mocno zawęziło.
Ceny drobnych elementów wieprzowych w zł/kg
skórki 1,20-2,30
wątroba 0,90-2,50
tłuszcze 1,30-3,10
smalec 3,40-3,60
podgardla 2,20-4,20
serca 1,90-5,00
słonina 1,45-5,30
Niezbyt dobrze wygląda też rynek półtusz. Kilogram kosztuje 4,80-6,20 zł/kg. Wciąż na niskim poziomie pozostają ceny elementów szlachetnych.
Wieprzowina z kością w zł/kg:
łopatka 5,60-6,30
szynka 6,80-7,60
karkówka 7,40-7,80
boczek 2,80-8,00
schab 9,40-9,60
Źródło: Agrobiznes TVP