Ceny niskich lotów

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Trudno przewidzieć, kiedy powróci rentowność. W tym wypadku czas to pieniądz. Wielu hodowców ma kredyty do spłacenia, a z płynnością finansową bywa różnie. Kurników co prawda nikt na razie zamykać nie będzie, ale jeśli sytuacja utrzyma się przez następne tygodnie, problemy hodowców będą coraz większe. W ciągu roku tylko z jednego kurnika drób sprzedawany jest wielokrotnie. Dzięki skróceniu tuczu brojlerów w ciągu 12 miesięcy takich wsadów i odchowań brojlerów można przeprowadzić nawet sześć. W 2015 r. z opłacalnych cen skorzystano tylko w przypadku dwóch tzw. rzutów. Cztery, zdaniem hodowców, były poniżej lub na granicy opłacalności.
Właściciele ferm drobiu chcą, aby przynajmniej nie dokładać do produkcji. Drób to nadal najpopularniejsze mięso w Polsce. W dodatku jego produkcja, spożycie i eksport wciąż rośnie. Sprzedaż za granicę w zeszłym roku zwiększyła się o 15%. Roczna produkcja już dawno przekroczyła 2 mln t.
Źródło: Agrobiznes TVP