Składowanie problemów

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Dopłaty do składowania to tylko odsunięcie w czasie problemów, z którymi krajowa branża mięsna od momentu wystąpienia w Polsce afrykańskiego pomoru świń wciąż walczy. Głównie chodzi o utratę pozaunijnych rynków zbytu, które pozwalały naszym zakładom sprzedawać mięso po wyższych cenach. Zdaniem Witolda Choińskiego w takiej sytuacji będziemy cenowo przegrywać z Europą i konieczne będzie dostosowanie się do cen europejskich. Natomiast przy otwarciu rynków trzecich na pewnych elementach jesteśmy w stanie zarobić.
Co prawda żadnego terminu Bruksela nie wyznaczyła, ale wzorem poprzednich edycji programu decyzje o wstrzymaniu dopłat do prywatnego składowania Unia podejmie po analizie tego, co dzieje się na rynku. Jeśli sytuacja cenowa w poszczególnych państwach członkowskich poprawi się na tyle, że takie wsparcie nie będzie już potrzebne, dopłaty się skończą.
Źródło: Agrobiznes TVP