Świńska sprawa

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Krzysztof Tołwiński z Federacji Gospodarstw Rodzinnych uważa, że winne sytuacji są wieloletnie zaniedbania w polskim handlu, które doprowadziły w dużej mierze do likwidacji rodzimych zakładów przetwórczych.
Ekonomista Zbigniew Sulewski przestrzega przed pochopnym zamykaniem się na import mięsa z Zachodniej Europy. Na sprzedaż polskiej wieprzowiny wpływ może mieć odpowiednie oznakowanie mięsa w sklepach, aby klienci mieli informację skąd produkt pochodzi. W niektórych sklepach wyłożone są już specjalne księgi, a w nich kilkaset gatunków wyrobów mięsnych, aby klienci dodatkowo mogli sami sprawdzić ich skład.
Zła passa w produkcji wieprzowiny trwa od ponad roku. Hodowcy liczą na spójną politykę w sprawie odbudowy pogłowia trzody chlewnej, która będzie chroniła polskich producentów.
Źródło: Agrobiznes TVP