W oczekiwaniu na lepsze ceny mięsa

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Ceny są następujące (zł/kg):
wątroba 0,90 - 2,50
skórki 1,20 - 2,30
serca 1,90 - 5,00
tłuszcze 1,30 - 3,10
podgardla 2,20 - 4,20
słonina 1,45 - 5,30
smalec 3,40 - 3,60
Nie najlepiej wygląda też rynek półtusz:
kraj 4,80 - 6,00 (zł/kg)
import 6,00 - 6,20 (zł/kg)
Jeszcze mniej wesoło jest na rynku elementów szlachetnych. Miesiąc temu asortyment ten kosztował nawet o 1,50 zł więcej niż dzisiaj.
Wieprzowina z kością (zł/kg)
boczek 3,40 - 8,00
łopatka 5,25 - 6,30
szynka 6,60 - 7,30
karkówka 7,00 - 7,80
schab 9,40 - 9,60
Producenci liczą przynajmniej na zwrot kosztów produkcji i na pozytywne zmiany, które może przyniesie grudzień.
Źródło: Agrobiznes TVP