Dużo i tanio
 |
123RF Zdjęcie Seryjne
|
Kurczakom sprzyjała łagodna jesień powodując większe przyrosty ptaków. Tymczasem popyt na mięso drobiowe jak zwykle pod koniec roku jest słaby. Teraz w dodatku od drobiu odciąga klientów tania wieprzowina. Ceny spadają już drugi tydzień i wygląda na to, że to nie koniec przecen. Małe zakłady, które mają słabe kanały dystrybucji i sprzedaży ograniczają uboje lub całkowicie je wstrzymują. W efekcie kurczaki z wolnego rynku, które powinny zostać ubite w tym tygodniu przechodzą na następny. Aktualne ceny prezentują się następująco:
Brojlery (ceny skupu netto w zł/kg)
wolny rynek 2,90 - 3,05
umowy kontraktacyjne 3,20 - 3,35
Hodowcy związani z zakładami są teraz w zdecydowanie lepszej sytuacji. Mają nie tylko wyższe ceny, ale i pewność odbioru brojlerów.
Źródło: Agrobiznes TVP