Królicze mięso wciąż w cenie

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Stawki podobne jak przed rokiem - od 7 do 8 zł/kg. Porównując z ubiegłymi latami to dobra cena, choć producenci mają jeszcze nadzieję na wyższe cenniki przed świętami Bożego Narodzenia, kiedy popyt na to mięso rośnie. Polskie tuszki królicze na stałe zagościły w ofercie wielu dużych sieci handlowych.
Jednak często pojawia się zagraniczna konkurencja. W cenie dumpingowej sprowadzany jest towar z Hiszpanii lub Francji. Dla osób poszukujących zdrowych produktów pojawił się pomysł wprowadzenia na rynek mięsa pochodzącego od tak zwanych szczęśliwych królików, czyli hodowanych w lepszych niż fermowe warunkach. Jednak koszty wytworzenia takiego mięsa wzrosną przynajmniej o 30%, dlatego trzeba się liczyć i z wyższymi cenami.
Źródło: Agrobiznes TVP