Ceny zbóż, notowania, aktualności

Tegoroczny bilans soi w Unii Europejskiej

Tegoroczny bilans soi w Unii Europejskiej

soja - ziarna i strąki
123RF Zdjęcie Seryjne

Na przełomie kilku lat produkcja soi w Unii z przeznaczeniem na olej sojowy podwoiła się. Czołowi producenci tego surowca to: Włochy (1,1 mln t w porównaniu do 930 tys. t), Rumunia (240 tys. t), Francja (220 tys t), Chorwacja (180 tys. t). W związku z tym, że UE nie zaspokaja własną produkcją zapotrzebowania na komponenty paszowe o wysokiej zawartości białka, co roku zmuszana jest do dużego importu.

Import w tym sezonie również może być wysoki - ok. 14,5 mln t w porównaniu do 14,1 mln t przed rokiem. Zapowiadany jest także rekordowy przerób soi - 14,9 mln t (większy o 0,9 mln t). Spadek podaży rzepaku i słonecznika zwiększy popyt na soję. Aktualny sezon Unia rozpoczęła z wysokimi zapasami - 1,3 mln t, które mogą być uzupełnione i wynieść na koniec sezonu 1,4 mln t.

Światowa produkcja soi w bieżącym sezonie może być trochę mniejsza niż przed rokiem i wynieść ok. 315,3 mln t, w porównaniu do 318,7 mln t przed sezonem. Jej podaż się podwyższy z 383,9 mln t do 401,9 mln t za sprawą sporych zapasów początkowych - 86,7 mln t, które mogą dodatkowo wzrosnąć.

Źródło: FAMMU/FAPA za: Oil World