Ceny zbóż, notowania, aktualności

Kurczak w pięciu smakach

Kurczak w pięciu smakach

hodowla kurcząt brojlerów
123RF Zdjęcie Seryjne

Region lubuski jest drugim po Mazurach największym w kraju producentem indyków. Stąd eksportuje się rocznie 62 tys. ptaków. Trafiają do Niemiec, Wielkiej Brytanii i Hiszpanii.

Eksport drobiu z Polski rośnie. Ocenia się, że w 2015 r. wyniesie on ponad milion ton (o 1/5 większy niż w zeszłym roku).

Tak dobry wynik może być częściowo spowodowany embargiem Rosji. Unia Europejska przeznaczyła pieniądze na promocję polskiego mięsa drobiowego m.in. w Chinach.

Drób sprzedaje się nie tylko za granicą. Coraz chętniej jedzą go także Polacy, bo ma opinię mięsa zdrowszego i bardziej dietetycznego niż czerwone.

Wielu hodowców planuje lub już rozpoczęło rozbudowę kurników. W dodatku spadły koszty hodowli (np. tańsza pasza). Produkcja drobiu w Polsce do końca roku może osiągnąć 3 mln ton.

Źródło: Agrobiznes TVP