Dopłaty przechowane

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Takiego zdania jest większość unijnych organizacji branżowych, które wnioskują do KE o uruchomienie dopłat dopiero w grudniu, czyli w miesiącu stagnacji. Zapotrzebowanie na mięso jest wówczas dużo mniejsze. Kilka tygodni temu Bruksela zapowiedziała, że mechanizm prywatnego składowania wieprzowiny będzie obowiązywał ok. 8 tygodni.
Oprócz półtusz będzie można składować także smalec. Zmienić ma się wysokość dopłat. W przypadku smalcu będą one o 20% wyższe od obowiązujących na początku roku. Zmian branża chce jednak jeszcze więcej, jak choćby wprowadzenie elastyczności w terminach składowania. Jak mówi Witold Choiński z Polskiego Mięsa, jeżeli tylko pojawi się większe zapotrzebowanie na surowiec, powinna być możliwość sprzedania tego surowca już po 60 dniach. Stawki za składowanie mięsa mają być wyższe.
Źródło: Agrobiznes TVP