Unia Europejska i świat: spadek globalnej podaży rzepaku w tym sezonie

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Światowy przerób rzepaku w obecnym sezonie ma się zmniejszyć o 4,3 mln t do 62,6 mln t, co wpłynie na okrojenie produkcji oleju i śruty rzepakowej. W sezonie 2015/16 zapasy rzepaku m.in. w Unii i Ameryce Płn. będą się zmniejszać. W Unii przewidywany jest spadek zapasów o 29%, z 1,1 mln t do 0,78 mln t; natomiast w Kanadzie o 55% do 0,8 mln t.
Spadek ten w krajach, które eksportują rzepak będzie skutkował spadkiem ich potencjału eksportowego. Według prognoz Ukraina wyeksportuje 1,6 mln t wobec 2 mln t przed rokiem, Australia 2,4 mln t wobec 2,5 mln t, a Kanada 7,6 mln t wobec 8,8 mln t. Import rzepaku w UE powinien się zwiększyć z 2,4 mln t do 2,65 mln t.
Źródło: FAMMU/FAPA za: Oil World