Rekordowo wysoki eksport rzepaku w bieżącym sezonie
 |
123RF Zdjęcie Seryjne
|
Według wstępnych danych handlowych, opublikowanych przez Sparks, od początku lipca 2014 r. do końca marca 2015 r. wyniósł on ponad 841 tys. t. Oznacza to aż 21-procentowy wzrost w stosunku do tych samych miesięcy w sezonie 2013/14 (tj. o 148 tys. t). Warto zwrócić uwagę, że znaczący wolumen rzepaku wyeksportowano drogą morską. Wyniósł on 228 tys. t wobec 142 tys. t w tym samym okresie w sezonie poprzednim. Najwięcej rzepaku z Polski sprzedano do Niemiec (505 tys. t) oraz do Belgii (116 tys. t) i Niderlandów (62 tys. t). W poprzednich latach do największych odbiorców rzepaku należeli nasi bliżsi sąsiedzi, oprócz Niemiec np. Czechy. W grupie ww. krajów najbardziej zakupy zwiększyły Niderlandy aż dziesięciokrotnie w stosunku do sezonu poprzedniego, tj. o 56 tys. t, oraz Belgia (o 64%, czyli 45 tys. t). Wg prognoz Sparksa z maja br., w całym sezonie 2014/15 wywóz rzepaku z Polski wyniesie 900 tys. t wobec 705 tys. t w sezonie 2013/14. Jeśli się tak stanie, na eksport trafi ok. 27% krajowej produkcji rzepaku. W poprzednim sezonie 2013/14 odsetek ten wyniósł 23%, a w sezonie 2012/13 15% (dane Sparks). Import rzepaku do Polski w ciągu pierwszych 9 miesięcy sezonu 2014/15 wyniósł 145 tys. t wobec 165 tys. t w analogicznym okresie w sezonie 2013/14. Obniżył się zatem o 12% r/r, tj. o 20 tys. t. Według prognoz Sparksa, import w całym sezonie może wynieść 210 tys. t wobec 195 tys. t w ubiegłym sezonie.
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej