Polska największym producentem drobiu w UE

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Produkcja tych pięciu państw stanowiła łącznie 61,3% unijnego poziomu wytwarzania. W 2014 r. import mięsa drobiu do UE wyniósł ok. 800 tys. ton i pochodził głównie z Brazylii (60% całkowitego przywozu) i Tajlandii (30%). W strukturze zakupów przeważały piersi drobiu i inne wysokowartościowe produkty np. gotowane przetwory.
Średnia wartość jednostkowa importu wyniosła 2,59 EUR/kg. Ubiegłoroczny eksport z UE do krajów trzecich wyniósł ok. 1,5 mln ton i dominowały w nim produkty o niższej wartości (1,37 EUR/kg), jednak ich asortyment i kierunki geograficzne wywozu były znacznie szersze.
Połowa sprzedaży została skierowana do pięciu odbiorców - RPA, Beninu, Hongkongu, Arabii Saudyjskiej i na Ukrainę, a pozostała część do wielu innych krajów.
źródło: http://www.agronews.com.pl/
Źródło: AgroNews za: FAMMU/FAPA