Europejscy eksporterzy mięsa nadrabiają zaległości po trudnym 2014 r.

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Jak wskazuje AgraEurope, rośnie zainteresowanie podrobami wieprzowymi. Ta grupa produktów została również objęta rosyjskim embargiem, ale dynamiczny wzrost sprzedaży na rynkach azjatyckich, w tym do Chin, Korei Południowej oraz Japonii, pomógł w nadrobieniu strat.
Dla eksporterów mięsa drobiowego I kw. br. był również korzystny. Wolumen sprzedaży wzrósł w ujęciu rocznym o 4 proc. do 275,6 tys. t. Taki wzrost napędzany był szczególnie przez rynek filipiński, chiński, wietnamski oraz ukraiński. Na początku br. zainteresowanie europejskim drobiem na Bliskim Wschodzie było nieco słabsze. Z kolei na rynkach afrykańskich spadki w zamówieniach mięsa drobiowego do RPA były kompensowane wzrostem sprzedaży do Ghany.
Odnotowano również coraz większe zainteresowanie mięsem indyczym na rynkach pozaunijnych, w tym szczególnie w Ghanie, Chinach, Wietnamie. Łącznie w I kw. br. sprzedaż tego segmentu mięsa wzrosła o 6 proc. do 32,5 tys. t.
Wolumen wołowiny, który trafia na rynki pozaunijne jest znacznie mniejszy. W I kw. br. było to 39,9 tys. t, niemniej dynamika sprzedaży na rynkach pozaunijnych dla tego gatunku mięsa była najwyższa, 20 proc. w skali roku. Utrata rynku rosyjskiego, na skutek wprowadzenia embarga w 2014 r., była sporym wyzwaniem dla unijnych eksporterów mięsa wołowego. Udało im się niemniej nadrobić straty dzięki zwiększeniu sprzedaży w Hong Kongu, Szwajcarii oraz na Filipinach. Podobnie sytuacja wyglądała dla podrobów wołowych. Eksport tych produktów zwiększył się w I kw. br. o 8 proc. do 41,3 tys. t, wspierany przez rosnącą sprzedaż do Hong Kongu, Ghany oraz Wybrzeża Kości Słoniowej.
Należy również wspomnieć, że omawiany wzrost eksportu mięsa i podrobów wspierany był przez osłabienie euro względem dolara.
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej