Ceny zbóż, notowania, aktualności

Europejscy eksporterzy mięsa nadrabiają zaległości po trudnym 2014 r.

Europejscy eksporterzy mięsa nadrabiają zaległości po trudnym 2014 r.

tusze wieprzowe
123RF Zdjęcie Seryjne

Sprzedaż mięsa oraz pozostałych produktów wieprzowych na rynkach pozaunijnych wzrosła w I kw. br. o 8 proc. do poziomu 390,7 tys. t. Taki wzrost jest o tyle istotny, że uwarunkowania rynkowe w poprzednim roku były niekorzystne. Po wprowadzeniu embarga na unijną wieprzowinę przez Rosję, oraz po znacznym spadku sprzedaży na rynek ukraiński i białoruski, europejscy eksporterzy musieli szukać nowych rynków zbytu. Te straty zostały jednak odrobione głównie na rynkach azjatyckich. W 2014 r. odnotowano wprawdzie spadek zamówień z Hong Kongu, było to jednak kompensowane 30-procentowym wzrostem eksportu na rynek chiński. Ożywiła się również sprzedaż do Filipin, Korei Południowej oraz USA. Wśród nowych rozwijających się rynków eksportowych należy też wymienić Australię, która w I kw. br. zakupiła 19 tys. t wieprzowiny z UE, tj. o 72 proc. więcej niż przed rokiem.

Jak wskazuje AgraEurope, rośnie zainteresowanie podrobami wieprzowymi. Ta grupa produktów została również objęta rosyjskim embargiem, ale dynamiczny wzrost sprzedaży na rynkach azjatyckich, w tym do Chin, Korei Południowej oraz Japonii, pomógł w nadrobieniu strat.

Dla eksporterów mięsa drobiowego I kw. br. był również korzystny. Wolumen sprzedaży wzrósł w ujęciu rocznym o 4 proc. do 275,6 tys. t. Taki wzrost napędzany był szczególnie przez rynek filipiński, chiński, wietnamski oraz ukraiński. Na początku br. zainteresowanie europejskim drobiem na Bliskim Wschodzie było nieco słabsze. Z kolei na rynkach afrykańskich spadki w zamówieniach mięsa drobiowego do RPA były kompensowane wzrostem sprzedaży do Ghany.

Odnotowano również coraz większe zainteresowanie mięsem indyczym na rynkach pozaunijnych, w tym szczególnie w Ghanie, Chinach, Wietnamie. Łącznie w I kw. br. sprzedaż tego segmentu mięsa wzrosła o 6 proc. do 32,5 tys. t.

Wolumen wołowiny, który trafia na rynki pozaunijne jest znacznie mniejszy. W I kw. br. było to 39,9 tys. t, niemniej dynamika sprzedaży na rynkach pozaunijnych dla tego gatunku mięsa była najwyższa, 20 proc. w skali roku. Utrata rynku rosyjskiego, na skutek wprowadzenia embarga w 2014 r., była sporym  wyzwaniem dla unijnych eksporterów mięsa wołowego. Udało im się niemniej nadrobić straty dzięki zwiększeniu sprzedaży w Hong Kongu, Szwajcarii oraz na Filipinach. Podobnie sytuacja wyglądała dla podrobów wołowych. Eksport tych produktów zwiększył się w I kw. br. o 8 proc. do 41,3 tys. t, wspierany przez rosnącą sprzedaż do Hong Kongu, Ghany oraz Wybrzeża Kości Słoniowej.

Należy również wspomnieć, że omawiany wzrost eksportu mięsa i podrobów wspierany był przez osłabienie euro względem dolara.

Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej