Rynek wołowiny

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Przez sześć lat eksperci badali rynek wołowiny. Analizowano ubój, transport i przechowywanie mięsa. Okazało się, że nie tylko rasa, czy sposób hodowli ma znaczenie, ale także dalsze postępowanie ze zwierzęciem decyduje o jakości mięsa. Potwierdziło to prawie 7 tysięcy konsumentów, których zaangażowano do projektu. Okazało się, że Polacy największą wagę przywiązują do smaku i aromatu. Nawet cena już nie odstrasza. W kraju nie brakuje takich, którzy za dobre mięso są w stanie zapłacić więcej. Muszą mieć tylko pewność, że jakość oferowanego produktu jest wysoka.
Niemal całość hdowanej w Polsce wołowiny trafia na eksport, głównie do krajów Europy Zachodniej. I ożywienie w eksporcie już widać. W pierwszych dwóch miesiącach tego roku, eksporterzy odnotowali 12% wzrost sprzedaży - głównie do Włoch, Niemiec, Holandii i Hiszpanii. Te cztery kraje UE odpowiadają za 70% całego naszego eksportu.
Źródło: Agrobiznes TVP