Ceny zbóż, notowania, aktualności

Rynek wołowiny

Rynek wołowiny

bydło
123RF Zdjęcie Seryjne

Po spadkach, z którymi mieliśmy do czynienia przez kilka lat - pojawiły się symptomy odbicia. Duża w tym zasługa naukowców, którzy zbadali co trzeba zrobić, żeby jakość mięsa w sklepach zachęcała konsumentów do częstszego sięgania po nie. Wnioski branża wyciągnęła już sama.

Przez sześć lat eksperci badali rynek wołowiny. Analizowano ubój, transport i przechowywanie mięsa. Okazało się, że nie tylko rasa, czy sposób hodowli ma znaczenie, ale także dalsze postępowanie ze zwierzęciem decyduje o jakości mięsa. Potwierdziło to prawie 7 tysięcy konsumentów, których zaangażowano do projektu. Okazało się, że Polacy największą wagę przywiązują do smaku i aromatu. Nawet cena już nie odstrasza. W kraju nie brakuje takich, którzy za dobre mięso są w stanie zapłacić więcej. Muszą mieć tylko pewność, że jakość oferowanego produktu jest wysoka.

Niemal całość hdowanej w Polsce wołowiny trafia na eksport, głównie do krajów Europy Zachodniej. I ożywienie w eksporcie już widać. W pierwszych dwóch miesiącach tego roku, eksporterzy odnotowali 12% wzrost sprzedaży - głównie do Włoch, Niemiec, Holandii i Hiszpanii. Te cztery kraje UE odpowiadają za 70% całego naszego eksportu.

Źródło: Agrobiznes TVP