Ceny zbóż, notowania, aktualności

Przemysł drobiarski nie zwalnia tempa

Przemysł drobiarski nie zwalnia tempa

hodowla brojlerów
123RF Zdjęcie Seryjne
Jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w I kw.2015 r. produkcja mięsa drobiowego w średnich i dużych zakładach była o 10 proc. wyższa niż rok temu. Branża drobiarska jest zatem na dobrej drodze, aby pobić ubiegłoroczny rekord produkcji. W 2014 r. po raz pierwszy w historii przekroczyła ona 2 mln ton, co wywindowało polską branże na pozycję europejskiego lidera - przypomina Rzeczpospolita.

Głównym motorem rozwoju przemysłu drobiowego jest eksport. Jak wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa, w I kw. zwiększył się on o blisko 18 proc., do ponad 360,5 mln euro. Rzeczpospolita podaje, że największym odbiorcą drobiu z Polski pozostają Niemcy, ale coraz większą rolę zaczynają odgrywać Wielka Brytania, Francja oraz Holandia, gdzie sprzedaż rośnie w tempie dwucyfrowym.

 

 

Źródło: Portal Spożywczy za: Rzeczpospolita