Chiny są skazane na import wieprzowiny

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Podsumowując dane pierwszego kwartału 2015 r. pogłowie macior uszczupliło się aż o 2,5 mln szt. Z kolei, w skali roku Chińczycy zlikwidowali 7,5 mln loch, co obniżyło ich pogłowie ostatecznie do stanu 40,425 mln loch.
To oznacza, że możliwości produkcji wieprzowiny w Chinach ulega z miesiąca na miesiąc znacznej redukcji, co tylko potwierdza zmniejszenie populacji macior o 700 tys. szt. w ciągu ostatniego miesiąca.
Dane dotyczące pogłowia tuczników na dzień 1 marca 2015 r. mówią o pogłowiu równym 389,93 mln tuczników, czyli o 40 mln tuczników mniej w porównaniu do tego samego okresu z 2014 r.
Zakładając, że wyprodukowanie tucznika od urodzenia do sprzedaży trwa 25 tygodni to oznacza, że w ciągu 6 najbliższych miesięcy, na tamtejszy rynek trafi każdego tygodnia mniej o 1,6 mln tuczników. Utrzymujący się trend dotyczący likwidacji stada macior wskazuje że przyszły rok może być jeszcze gorszy dla Chińczyków pod względem wielkości produkcji mięsa wieprzowego - ocenia Jim Long.
Cena żywca wieprzowego w Chinach wynosi 95
Źródło: farmer.pl