Ceny zbóż, notowania, aktualności

Rynek wołowiny: Pierwsze znaki ożywienia w eksporcie

Rynek wołowiny: Pierwsze znaki ożywienia w eksporcie

mięso czerwone
123RF Zdjęcie Seryjne

Odwrotne tendencje można było zaobserwować dla kategorii mięsa mrożonego, dla którego w pierwszych dwóch miesiącach br. wolumen sprzedaży obniżył się do 9.5 tys. t, tj. o 4 proc. w skali roku.

Obserwowana poprawa w eksporcie mięsa świeżego lub chłodzonego jest w dużej mierze związana z możliwością wznowienia uboju rytualnego (na mocy orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego z początku grudnia 2014 r.). Możliwość produkcji mięsa halal oraz koszernego ponownie otworzyła zagraniczne rynki zbytu dla polskich producentów. Nadal jednak głównym odbiorcą mięsa wołowego świeżego lub chłodzonego są Włochy z 32-procentowym udziałem w eksporcie. Następnie Niemcy, Holandia oraz Hiszpania, z odpowiednio 18, 12 i 8-proc. udziałem. Zatem 70 proc. sprzedaży trafia na rynek czterech krajów UE.

Warto zauważyć, że ożywienie w eksporcie ma wpływ na wzrost cen żywca na rynku krajowym. Według najnowszych danych w tygodniu 20-26.04.2015 w zakładach monitorowanych przez MRiRW płacono przeciętnie 6,09 zł/kg żywca, czyli o 3,5-proc. więcej niż przed rokiem. Jest to wprawdzie niższy poziom niż maksymalna cena żywca, 6,24 zł/kg, odnotowana w połowie lutego br., niemniej po niewielkich obniżkach cen w  marcu, od początku kwietnia br. ceny ponownie wykazują tendencje wzrostowe. Podobne tendencje obserwowane są na rynku UE.

Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej