Ceny zbóż, notowania, aktualności

Wieprzowina

Wieprzowina

tusze wieprzowe w magazynie
123RF Zdjęcie Seryjne

Wyjątkiem są tylko lepsze gatunki mięs, takie jak schab czy karkówka, które wbrew obowiązującym trendom - drożeją. A główny powód to większe zapotrzebowanie na towary poszukiwane na grilla.

 

WIEPRZOWINA zł/kg

karkówka    10,3 - 11,0

szynka       9,3 - 10,5

schab       11,8 - 12,4

łopatka z/k  5,4 - 5,6

łopatka b/k  7,8 - 8,3

źródło: agrohandel.pl

 

Ceny minimalne dotyczą głównie ofert z importu - za sprawą obecnego kursu euro to znaczna przewaga w stosunku do krajowych propozycji. Jednak ze względu na niski popyt, niewiele firm decyduje się na zakupy za granicą. W magazynach i tak jest już sporo towaru i na większe ilości trudno znaleźć miejsce. Szczególnie, że część zakładów zdecydowała się także na przechowywanie mięsa z dopłatami.

Spadają ceny surowca typowo eksportowego, tanieją podroby, tłuszcze czy nóżki i to bardzo wyraźnie. Od kilku tygodni rynki w Hong Kongu są zablokowane, spadają więc ceny towarów, których w Polsce nie umiemy zagospodarować.

Źródło: Agrobiznes TVP