W Chinach rośnie zapotrzebowanie na wieprzowinę z UE

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Spadek pogłowia ma kluczowy wpływ na produkcję wieprzowiny, która w 2015 r. może obniżyć się do 56,1 mln t (o 600 tys. t mniej niż w 2014 r.). W rezultacie w kraju, gdzie przeciętny mieszkaniec spożywa ok. 31,5 kg mięsa wieprzowego na rok, zapotrzebowanie na ten surowiec z importu stale rośnie.
Stwarza to dogodną sytuację dla kluczowych eksporterów wieprzowiny na świecie, tj. EU oraz USA. Według szacunków USDA import mięsa wieprzowego może wzrosnąć w relacji rocznej nawet o 60% do poziomu 1,2 mln t w 2015 r. Niemniej dostawcy surowca ze Stanów Zjednoczonych mają utrudnioną sytuację, gdyż władze Chin wprowadziły zakaz importu surowca zwierząt, w których tuczu został wykorzystany dodatek paszowy, raktopamina. Co więcej, import surowca z USA, ze względu na mocnego dolara, jest obecnie mniej korzystny. Stawia to unijnych producentów wieprzowiny w korzystnej sytuacji.
Zwiększenie sprzedaży na rynku chińskim stanowi dużą szansę dla producentów z UE na odrobienie strat po wprowadzeniu przez Rosję na początku 2014 r. zakazu importu wieprzowiny. UE straciła tym samym ważny rynek eksportowy odpowiedzialny za 23% unijnego eksportu.
Biorąc pod uwagę dwóch głównych eksporterów z UE: Niemcy oraz Hiszpanię, oba kraje systematycznie umacniają swoją pozycję w Chinach. Szczególnie duży, 30-proc. wzrost eksportu w skali roku odnotowano dla Hiszpanii. Z kolei pozostałe kraje, Wielka Brytania, Dania, Holandia są mniej skoncentrowane na rynku chińskim. Rok 2014 był szczególnie trudny dla eksporterów z Polski, gdyż pojawienie się ognisk ASF zamknęło możliwość eksportu na rynek chiński. Warto wspomnieć, że ważnym rynkiem zbytu dla Polski pozostał Hongkong, do którego producenci z kraju cały czas eksportują wieprzowinę. Jest ona stąd często reeksportowana na pozostałe rynki azjatyckie.
Reasumując, rosnące zapotrzebowanie na wieprzowinę na rynku chińskim powinno pobudzić eksport z UE. Jeśli taki scenariusz się sprawdzi, mniej surowca pozostanie na terenie UE. Oczekujemy, że znajdzie to odzwierciedlenie we wzroście cen żywca.
Źródło: Portal Spożywczy za: Bank Gospodarki Żywnościowej