Ceny zbóż, notowania, aktualności

Spadają światowe zbiory rzepaku

Spadają światowe zbiory rzepaku

kwiat rzepaku
123RF Zdjęcie Seryjne

Głęboki spadek zbiorów rzepaku przewidywany jest u kluczowego producenta, tj. w UE - do 21,6 mln ton (o 2,6 mln ton), w wyniku zmniejszenia plonów do 3,3 t/ha (z 3,6 t/ha w sezonie poprzednim) i areału uprawy do 6,5 mln ha (z 6,7 mln ha). Mniejszy spadek zbiorów prognozowany jest w Kanadzie do 15,6 mln ton (o 0,3 mln ton). W Chinach spodziewany jest wzrost zbiorów do 12,8 mln ton (o 0,3 mln ton), w Indiach do 7,2 mln ton (o 0,3 mln ton),a w Australii stabilizacja zbiorów na poziomie 3,7 mln ton - informują eksperci IERiGŻ.

Na rynku europejskim średnie ceny rzepaku i oleju rzepakowego były w lutym 2015 r. niższe niż przed miesiącem. Przeciętna cena rzepaku wyniosła 405 USD/tonę (cif Hamburg) i była o 10 USD/tonę (o 2,4 proc.) niższa niż przed miesiącem i o 122 EUR (o 23,1 proc.) niższa niż przed rokiem. Olej rzepakowy kosztował 751 USD/tonę (fob ex-mill Holandia) i był o 22 USD/tonę (o 2,8 proc.) tańszy niż przed miesiącem i o 225 USD/tonę (o 23,1 proc.) tańszy niż przed rokiem. Cena śruty rzepakowej wyniosła 271 USD/ tonę (fob ex-mill Hamburg) i była o 8 USD/tonę (o 2,9 proc.) niższa niż przed miesiącem i o 87 USD/tonę (o 24,3 proc.) niższa niż przed rokiem.

Na rynku krajowym przeciętna cena skupu rzepaku w lutym 2015 r. wyniosła wg notowań MRiRW 1512 zł/tonę i była o 0,7 proc. wyższa niż przed miesiącem. Cena zbytu śruty rzepakowej wzrosła o 6,3 proc. do 913 zł/tonę, a oleju rzepakowego zmalała o 0,3 proc. do 2960 zł/tonę. W relacji do lutego 2014 r. cena rzepaku, oleju i śruty rzepakowej były niższe odpowiednio o 2,8 proc., 10,8 proc. i 7,4 proc.

Krajowy przerób rzepaku w grudniu 2014 r. był o 8 proc. mniejszy niż przed miesiącem, ale w porównaniu z grudniem 2013 r. był o 10 proc. większy. W całym 2014 r. krajowy przerób rzepaku był znacznie większy niż przed rokiem. Duże i średnie zakłady przemysłu tłuszczowego (zatrudniające 50 i więcej osób stałej załogi) wyprodukowały 1219 tys. ton surowego oleju rzepakowego, tj. o 26 proc.więcej niż w 2013 roku. Produkcja oleju rzepakowego rafinowanego wyniosła 720 tys. ton i była o 12 proc. większa niż przed rokiem, z tego na cele spożywcze zwiększyła się do 463 tys. ton (o 6 proc.), a na cele techniczne do 257 tys. ton (o 26 proc.). Produkcja margaryn zmalała do 401 tys. ton (o 4 proc.).

 

Obroty handlu zagranicznego surowcami i produktami oleistych w grudniu 2014 r. były mniejsze niż w poprzednim miesiącu. Mniejszy był zarówno ich eksport, jak i import. Wyjątkiem był tylko wzrost przywozu nasion oleistych. W całym 2014 r. wywieziono: 818 tys. ton nasion oleistych, w tym 793 tys. ton rzepaku (o 2 proc. więcej niż w 2013 r.), 501 tys. ton olejów roślinnych, w tym 485 tys. ton oleju rzepakowego (o 24 proc. więcej), 732 tys. ton śrut oleistych, w tym 621 tys. ton śruty rzepakowej (o 3 proc. więcej) i 122 tys. ton margaryn (o 6 proc. mniej).

Przywieziono: 3142 tys. ton śrut oleistych (o 16 proc. więcej niż w 2013 r.), 564 tys. ton olejów roślinnych (o 4 proc. więcej), w tym 133 tys. ton oleju rzepakowego (o 37 proc. więcej), 384 tys. ton nasion oleistych (o 8 proc. mniej), w tym 190 tys. ton rzepaku (o 14 proc. mniej) oraz 84 tys. ton margaryn (o 8 proc. mniej). Deficyt handlu zagranicznego surowcami i produktami oleistymi pogłębił się w 2014 r., wyniósł 811 mln EUR wobec 714 mln EUR przed rokiem, w wyniku wzrostu wydatków na import do 1807 mln EUR (o 4 proc.) i spadku wpływów z eksportu tej grupy towarowej do 997 mln EUR (o 2 proc.). Ceny detaliczne tłuszczów roślinnych, podobnie jak wielu innych grup produktów żywnościowych, na ogół malały w 2014 roku - informują eksperci IERiGŻ.

Taniały zarówno margaryny, jak i oleje roślinne. Średni poziom cen detalicznych tłuszczów roślinnych był w 2014 r. o 1,8 proc. niższy niż w roku poprzednim. Spadek cen tłuszczów roślinnych był o 0,9 pkt. proc. głębszy niż całej żywności łącznie z napojami bezalkoholowymi. Oleje roślinne potaniały w tym czasie o 2,8 proc., margaryny o 1,1 proc., a ceny oliwy z oliwek wzrosły o 1,7 proc. Tłuszcze roślinne (zarówno margaryny, jak i oleje roślinne) potaniały względem masła, którego ceny wzrosły w 2014 r. o 2,5 proc., ale podrożały względem „pozostałych tłuszczów zwierzęcych", których ceny zmalały o 6,2 proc., a więc najwięcej spośród wszystkich rodzajów tłuszczów.

Źródło: IERiGŻ/ www.portalspozywczy.pl