Czy wzrośnie zainteresowanie przemysłu paszowego strączkami?

![]() |
123RF Zdjęcie Seryjne |
Niestety nie sądzę by w najbliższym czasie stan rzeczy mógł się zmienić. Obecnie w przemyśle paszowym rzeczywiście spada nieco znaczenie poekstrakcyjnej śruty sojowej, ale jej miejsce zajmują nie nasiona strączkowych, ale poekstrakcyjna śruta rzepakowa. Ma ona nad "strączkami" znaczną przewagę. Cechuje się wyższą zawartością i niższą ceną białka, jest łatwo dostępna i wykazuje niską zmienność składu chemicznego. Charakteryzuje się także mniejszą szkodliwością związków antyżywieniowych. Mając swobodny dostęp do tego surowca zakłady paszowe nie interesują się zbytnio wykorzystaniem roślin strączkowych. Aby znaczenie nasion roślin strączkowych w przyszłości wzrosło, niezbędne jest doskonalenie odmian tych gatunków przede wszystkim pod kątem obniżenia zawartości związków antyodżywczych i stabilności plonu - twierdzi dr Kujawiak.
Obecnie, nasiona roślin strączkowych stanowią około 8 proc. pasz wysokobiałkowych stosowanych w krajowym rolnictwie. Ich produkcja może się w najbliższym czasie zwiększyć w związku z wchodzącym w tym roku obowiązkiem zazielenienia.
Źródło: farmer.pl