Ceny zbóż, notowania, aktualności

Producenci wieprzowiny muszą walczyć w Polsce ze stereotypami

Producenci wieprzowiny muszą walczyć w Polsce ze stereotypami

hodowca tuczników
123RF Zdjęcie Seryjne

Polacy zjadają rocznie ok. 75 kilogramów mięsa. Na tą ilość składa się ok. 1,2 kg wołowiny, 0,2 kg mięsa króliczego, jedynie 0,1 kg jagnięciny i 0,25 kg gęsiny, 27 kg mięsa drobiowego, ok. 13,5 kg ryb oraz od 39 do 40 kg wieprzowiny. Najwięcej mięsa wieprzowego w Europie spożywają Hiszpanie (ok. 66,1 kg) oraz Duńczycy (ok. 66,1 kg), a także Austriacy (59,5 kg) i Niemcy (53,3 kg).

Dzisiejsze świnie, to nie te same co sprzed 20 lat, które dostarczały dużych ilości mięsa tłustego oraz tłuszczu. Postęp w hodowli spowodował zmniejszenie otłuszczenia tusz i wzrost zawartości mięsa chudego, a tym samym przełożył się na poprawę walorów prozdrowotnych. Na szczególną uwagę zasługuje tłuszcz śródmięśniowy (IMF), który wpływa na cechy kulinarno - smakowe mięsa, ponieważ to właśnie tłuszcz śródmięśniowy jest nośnikiem smaku.

Wyniki badań prezentowane przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej pokazują, że wieprzowina nie taka straszna jak o niej piszą czy mówią. Boczek, który w badaniach uzyskał negatywną opinię konsumentów charakteryzował się największą zawartością kwasu eikozapentaenowego (EPA) 0,51 proc., w porównaniu z innymi wyrębami tuszy. Poziom kwasu dokozaheksaenowy (DHA) również był największy w boczku. Jak zauważają autorzy aspekt ten wymaga dalszych badań w kwestii tzw. wyrębów tłustych.

Dlatego warto mieć pozytywne spojrzenie na wyręby często uważane za niezdrowe, takie jak: boczek czy żeberka, które mogą być źródłem wartościowych kwasów tłuszczowych EPA i DHA odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, serca i oczu.

Wysoką zawartość kwasów z rodziny omega - 6 i omega - 3 oraz całkowitej zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych PUFA odnotowano w przypadku wyrębów łopatki i szynki wieprzowej. Wyręby te charakteryzowały się najmniejszą proporcją PUFA/SFA. Warto zauważyć, że wszystkie wyręby które były badane w doświadczeniu charakteryzowały się, niezależnie od klasy mięsności, poziomem nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA) na poziomie niższym niż 50 proc.

W świetle prezentowanych przez badaczy faktów, należy patrzeć na mięso wieprzowe jak na produkt wartościowy dla zdrowia ludzi. Konsumenci powinni odsunąć na bok mity o negatywnych skutkach spożywania wieprzowiny biorąc za wyznacznik fakty podawane przez naukowców.

Źródło: Portal Spożywczy za: farmer.pl